Den dummaste jävla idé jag någonsin hört

Det var flera år sedan jag hörde talas om Mattecentrum. Det var en kompis till mig som skulle vara volontär och hjälpa ungdomar med matteläxan. Kul, tänkte jag, men eftersom jag hade ganska så fullt upp som vanligt och dessutom redan jobbade extra som Övningsledare i Java-programmering så var det aldrig aktuellt för mig att hänga på.

Miniräknare

Strax efter att jag började på mitt nya jobb på HiQ Skåne i höstas så frågade en kollega mig vad jag skulle vilja göra om jag inte jobbade på HiQ. Svårt att svara på, tänkte jag, eftersom jag precis börjat på ett nytt jobb och kände mig väldigt nöjd med det. Jag svarade i alla fall att jag skulle vilja lägga mer tid på Pink Programming. ”Då måste du läsa den här boken”, sa min kollega.

Efter ytterligare påtryckningar från min kollega så beställde jag till slut boken och när jag kom hem i torsdags låg den i brevlådan. 24 timmar senare hade jag läst ut boken.

Bokomslag
Foto: Bokförlaget Langenskiöld / Licence

I Den dummaste jävla idé jag någonsin hört för man följa författaren Johan Wendts resa med Mattecentrum. När Johan startade organisationen 2008 fick han höra i ett försök att få in sponsorpengar att det var dummaste jävla idén han någonsin hört. Han skriver om hur han kämpade med att få tiden att räcka till, både när han la all sin tid på Mattecentrum och när han jobbade med organisationen enbart på fritiden då den ännu inte hade tillräcklig finansiering. Johan beskriver hur han med taktiska och humoristiska knep fick både sponsorer och politiker att till slut tro på hans idé. Nu hjälper organisationen över 250 000 barn och ungdomar med matte varje månad.

Johans bok träffade helt rätt hos mig. Jag kände igen mig mycket i en del av det Johan skriver om och jag tar även till mig av hans tips och lärdomar. Johan såg ett behov och därmed en möjlighet att få jobba med det han älskade och var bra på.

Jag tycker det är svårt att förstå att någon tyckte att det var en dum idé att hjälpa barn och ungdomar med matte gratis. Sedan vi startade Pink Programming i somras har vi såklart haft mycket lärdomar och en del motgångar. Några gånger har folk ifrågasatt namnvalet, men vi har aldrig behövt höra att det är en dum idé med programmeringsläger och programmeringsträffar för kvinnor. Tvärtom, så har vi blivit uppmuntrade och påhejade både av vänner och andra i branschen.

Jag hoppas att vi kan ta tillvara på de utsträckta händer och erbjudanden om hjälp som vi fått från andra människor och företag omkring oss. För precis som att barn och ungdomar borde ha lika villkor till hjälp med matteläxan, så borde alla, oavsett kön, bli lika uppmuntrade att bejaka sina tekniska intressen.


Den dummaste jävla idé jag någonsin hört är skriven av Mattecentrums grundare Johan Wendt och gavs ut 2014 av Bokförlaget Langenskiöld.

Beställ boken direkt från Mattecentrum här.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s